گذشتگان ما به شیوهای متفاوت از ما به حمام میرفتند. حمام تنها جایی برای پاکیزه شدن نبود؛ در حمام ساعتها گپ میزدند و نان و ترشی میخوردند، از احوال یکدیگر خبر میگرفتند و تن به مشتومالهای دلاک میسپردند. حنابندان میگرفتند، حمام چله نوزادان را برپا میکرند و حتی مادران برای پسرانشان عروس انتخاب میکردند.
حمام وکیل شیراز یکی از حمامهای قدیمی و زیبایی ایران و یکی از جاهای دیدنی شیراز است که در سال 1187 به دستور کریمخان و در جوار بازار و مسجد وکیل ساخته شد.
ساختمان و معماری حمام وکیل هوشمندانه و متناسب با کاربری آن است. ورودی آن با راهرویی باریک و بلند که بخش ابتدایی آن بالاتر از بخش انتهایی است، به فضای داخلی منتهی میشود تا هوای سرد بیرون وارد حمام گرم نشود و بالعکس. بخش میانی هشتضلعی است و دیوارهایش پر از آهکبری است؛ چرا که آهک بیشتر از گچ در مجاورت رطوبت دوام میآورد. نقشهایی از داستانهای مختلف ایرانی، دیوارها را منقش کردهاند که بعضی از دوران زندیه و باقی، متعلق به عصر قاجار هستند.
گرمخانه حمام وکیل سنگفرش است تا راحتتر گرم شود. در انتهای گرمخانه دو دیگ بزرگ خزینه را گرم میکنند. در دو سوی گرمخانه دو شاهنشین و دو سوی خزینه دو حاکمنشین با حوضهای مرمرین چشم را مینوازند.
در حمام وکیل شیراز سنت و فرهنگ و زیبایی را با هم خواهید دید.